top of page
Lichaamsgerichte (trauma) therapie 

Integral Somatic Psychology & EMDR 

Voor de meeste mensen is werkelijk voelen en afstemmen op wat het lichaam hen te vertellen heeft niet gemakkelijk. Zeker niet in onze Westerse maatschappij. Waar we gemakkelijk overspoeld worden door prikkels, indrukken, verplichtingen, moetens en maar doorgaan.

 

Wanneer we dan eindelijk even kunnen zitten en opmerken hoe het van binnen gaat, zijn het niet de leukste gevoelens die we tegenkomen. En daarmee neigen we ons af te sluiten van onze gevoelens. Door deze te verdoven, bijvoorbeeld door teveel of te weinig te gaan eten, roken, nog meer te gaan werken, alcohol - drugs - in slaap te vallen of welke wijze dan ook. Het kan ook klachten geven als angst, paniek of depressie.

Lichaamsgerichte therapie is er dan ook voor iedereen die anders wil omgaan met deze leefstijl van teveel en doorgaan op de automatische piloot. Hierin kun je leren om werkelijk af te stemmen op de behoeftes van het lichaam en hoe jij jezelf weer kunt resetten. Anders gezegd, hoe jij de prikkels van buitenaf en de emoties / spanningen / angsten van binnenuit kunt leren reguleren. 

Deze vormen zijn o.a. gebaseerd op het werk van Raja Selvam en Peter Levine en anderen. Zie ook Primal Somatic Traumahealing. 

Lichaamsgerichte Traumatherapie

 

Bij Trauma - Post Traumatische Stress (PTSS) komen deze prikkels vaak nog heftiger binnen of worden als bedreigend ervaren. Gevoelens kunnen dan overspoelen. Of misschien schakelt het lichaam de gevoelens helemaal uit en voel je niets meer. 

Lichaamsgerichte traumatherapie is dan eveneens een goede manier om deze gevoelens van binnen te leren reguleren. Zodat ze je niet meer hoeven overspoelen of je hoeft te doen 'bevriezen'. En jij bovendien beter kunt omgaan met de prikkels in de wereld om je heen. Zodat jij je opnieuw veilig mag gaan voelen in jezelf en jouw lichaam. En jij je veilig mag gaan voelen in de wereld om je heen.  

Lichaamsgerichte traumatherapie wordt vaak gecombineerd met EMDR. Voor meer informatie over EMDR: zie www.emdr.nl 

Deze therapie kan ook goed gecombineerd worden met Lichaamsgerichte Schematherapie

Voor meer informatie:

>>> Neem contact op

bottom of page